Еврейските общности по целия свят започват осемдневен празник - Ханука -

...
Еврейските общности по целия свят започват осемдневен празник - Ханука -
Коментари Харесай

Започва Ханука - празникът на светлината

Еврейските общности по целия свят започват осемдневен празник - Ханука - празникът на светлината.

Президентът Румен Радев ще взе участие в тържествената гала за запалване на свещ ите на Ханука - Празникът на светлината. Държавният глава ще възпламени главната свещ на церемонията, с която се насочва обръщение за мир, съгласие и триумф.

Церемонията ще стартира в 17.00 ч. в Централната софийска синагога.

Празникът на светлината Ханука е празник с исторически темперамент - Йерусалим и цялата антична Юдея се намирали под елинска власт. Управлявала династията на Селевкидите. На евреите било неразрешено да живеят по законите на Тората. Службата в храма била неразрешена, а светлината от менората (ритуалния седем свещ ник) - угасена и осквернена. Преданите на Тората евреи под предводителството на Йехуда Макабей се вдигнали на въстание.
 
Малкото на брой въстаници съумели да победят многочислената армия. Когато влезнали в осквернения храм, те трябвало да възпламенят още веднъж светлината, само че намерили една дребна стомничка с осветлен зехтин, който можел да гори единствено един ден. Тогава станало чудото - светлината горяла в свещ ника цели осем дни, колкото били нужни, с цел да бъде приготвено ново, осветено масло. За това и до през днешния ден евреите празнуват героичния героизъм на освобождението от робството и описват историята на чудото.

На Ханука , в продължение на осем дни, поредно се палят осем свещ и в ритуалния свещ ник - ханукия, като всеки ден се усилва броят им. Пали се една съществена свещ , наречена шамаша и свещ и, съответстващи на следващия ден от празника. В чест на празника във всеки еврейски дом се слага ханукия на прозореца, а на децата се раздават дарове и лакомства.

Традиционният за празника привет е " Хаг Ханука Самеах! ".
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР